Je kunt je haast niet voorstellen wat het is om geen WiFi of internet te hebben maar op het Lolol Estate zaten we zonder. Wat een rust geeft dat, even een dag geen mobieltje! Dinsdagmorgen bezochten we na het ontbijt de paardenstallen van de Silva’s. Naast een wijnleven hebben ze geen grotere passie dan die voor paarden. Polo paarden, rodeo paarden, springpaarden en paarden fokken. Zo’n 200 paarden is zowaar geen kleine hobby! Na ons bezoek aan de stallen kregen we een rondleiding op het 300 hectare grote Los Lingues Estate, bekend om vooral topwijnen van Carmenère, Cabernet Sauvignon, Syrah, Petit Verdot en Viognier. Maar de meest in het oog springende wijn van Los Lingues is wel de (internationaal) vermaarde Microterroir Carmenère, een icon wijn waarvoor in de afgelopen jaren erg veel (wetenschappelijk) onderzoek werd gedaan in samenwerking met de universiteit van Talca en de landbouwuniversiteit van Santiago. Voor dit Microterroir project werden 3 jaar lang op 100 plaatsen op Los Lingues het terroir en de groei eigenschappen van wijnstokken op die locaties in kaart gebracht. Met al die wetenschappelijke data is Casa Silva in staat de best mogelijke kwaliteit fruit voor haar wijnen te produceren. Maar wat zeker zo bijzonder is, is dat men ook resultaten deelt met andere Chileense wijnproducenten. CEO Mario Pablo Silva is voorzitter van de board van Chileense wijnproducenten en men werkt eigenlijk naar het voorbeeld van de Nederlandse tuinbouw. Samen sterk, kennis delen, is succes vermenigvuldigen. Na Los Lingues terug naar het hoofdkwartier voor een tasting van rode wijnen. De tasting room is het kloppende hart van Casa Silva. Een testpannel van de familie Silva en de hoofd wijnmaker en zijn assistent proeven hier letterlijk alle cépage wijnen alvorens deze geblend en gebotteld mogen worden. De muren van de tasting room zijn behangen met prijzen en oorkondes die de Casa Silva wijnen door de decennia heen hebben gewonnen. Na het proeven en de lunch gingen we op weg naar het Lolol Estate, richting de kust, op zo’n 70 km van San Fernando. We genieten van het mooie landschap met bergen en wijngaarden zover het oog reikt.

Ons verblijf in Lolol is traditioneel de tussenstop voor een bezoek aan Paradones. Het Lolol Estate is 320 hectare groot. Het klimaat is Coastal Colchagua, veel frisser dan Angostura en Los Lingues maar bij lange na niet zo koel als het Cool Coast klimaat van Paradones. Het verschil tussen koele nachten en warme dagen zorgt voor een mooie zuurgraad in de wijnen en voor heel veel balans en finesse. Uit Lolol komen dan ook hele mooie wijnen van Syrah, Cabernet Sauvignon en Pinot Noir maar ook Carmenère, Viognier, Chardonnay en Sauvignon Gris doen het hier goed. Voor de irrigatie maakt men gebruik van 10 waterbronnen die een kunstmatig meertje vullen. De opkomende en ondergaande zon in Lolol zorgen voor mooie sfeerplaatjes. Het traditionele verblijf in het oude monumentale guesthouse van de familie Silva wordt al even traditioneel opgeluisterd met een BBQ.