Tenuta Santomè, producent van kwaliteitswijnen uit Veneto
Tenuta Santomè uit Biancade-Roncade (Provincie Treviso, Regio Veneto) is producent van een assortiment kwaliteitswijnen van waaruit wij het meest werken met een uitstekende Pinot Grigio en in beperkte mate met Raboso (een inheemse rode druivensoort uit de regio).

Tai Bianco, een vreemde eend in de bijt
Een vreemde, maar daarom niet minder interessante druif uit het assortiment van Tenuta Santomè is de Tai Bianco of Tai. Je komt deze druif op internet en in de literatuur slechts sporadisch tegen. Ook zou hij in Mendoza (Argentinië) voorkomen, maar ik ben hem daar vooralsnog niet tegengekomen.

Terug in de tijd
Tai Bianco vindt zijn oorsprong in de Gironde in Frankrijk. Daar is hij beter bekend onder de naam Sauvignon vert of Sauvignonasse. Je zou uit de naam kunnen opmaken dat er verwantschap is met de Sauvignon Blanc druif maar dit ras blijkt genetisch geen enkele verwantschap te vertonen.

Naamsverwarring
De Italianen noemden de Tai Bianco ook Friulano of Tocai Friulano, maar sinds 2007 mag Tocai Friulano geen Tocai Friulano meer heten. Omdat de naam teveel verwantschap vertoont met de Tokaji Aszu, een edelzoete wijn uit de regio Tokaj in Hongarije, heeft de Europese Unie besloten dat de druif voortaan geen Tocai Friulano maar nog slechts Friulano mag heten.

Eigenschappen
Tai Bianco is in de basis een druif met een rijk smaakpallet en veel complexiteit. In de heuvels van de regio Friuli maakt men van deze druif krachtige wijnen met een rijke  structuur vol rijpe aroma’s van bloesem, appel, perzik, abrikoos, kweepeer en honing, soms met een ziltige onderton en een “bittertje” of een kruidige hint van tijm, oregano en salvia. De smaak is rijk, vol en stevig met over het algemeen een goede frisheid en smaakimpressies die we ook in de geur tegenkomen. Droge afdronk met veel lengte.

Gastronomische waarde
Je drinkt de Tai Bianco het best lekker koel op zo’n 10 graden Celsius bij een voorgerecht met (gerookte) vis, gamba’s of gesneden vleeswaren. Of op zo’n 15 graden bij een hoofdgerecht van kalfsvlees, varkensvlees, Porcini paddenstoelen of zeebaars. Ook heerlijk bij vette (room)kaas.